27 Ocak 2011 Perşembe

Ağ Çağı

Ağ Çağı

Gürcan Banger

İlişki ağı kavramı yaşamımıza İngilizce bir sözcükle girdi: “Network”. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sözcüğün kullanımı hızla yaygınlaşıyor.

İlişki ağı
Kentin değişik yerlerinden rasgele insanları toplar ve bir odaya koyarsanız, bu insanlar bir bütünlük oluşturmaz. Bir bütünlük oluşturması için bir topluluğu oluşturan insanlar arasında iletişim ve fiziksel mekân ilişkisi dışında bireysel seçimlere dayalı bir ilişki olması gerekir. Belli bir konuda değişik türlerde iletişimde bulunmak için oluşmuş insan topluluğuna bir ilişki ağı adını verebiliriz. Bu kişilerin aynı fiziksel mekânda bulunmaları gerekmez. Telefon, İnternet, görsel veya yazılı medya ya da Facebook, Twitter (ki yaygın bilinen bu ikisinden başka örnekler de var) gibi sosyal medya aracılığı ile iletişimde bulunmaları, bir ilişki düzenine girmeleri onların bir ilişki ağı (kısaca bir ağ) oluşturduklarını gösterir. Bir başka tanımlamayla; ağ, karşılıklı yararlar için insanlar arası ilişkilerin geliştirilmesi diye düşünülebilir.

Örneğin dağcılık ile ilgilenen insanların İnternet üzerinde e-posta veya Facebook ile haberleşmeleri, (örneğin PDF formatında) bir sanal dağcılık dergisi veya bülteni yayınlamaları, zaman zaman toplanarak bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmaları, katılımlı arazi gezileri düzenlemeleri topluluğun bir dağcılık veya doğa sporları ağı oluşturduğunu gösterir.

Neden ağ?
Çok parlak bir fikrinizin bulunması ya da çok farklı bir ilgi alanınızın bulunması, kişi olarak sizi diğer insanlardan farklı kılabilir. Ama fikrin veya ilginin çok daha yüksek başarı düzeylerine ulaşması, genellikle başka insanların da konuya katılımına ve ortak paylaşıma bağlıdır.

İster ticari bir konu olsun, ister bir boş zaman değerlendirme etkinliği olsun bir ağın söz konusu işe katabileceği pek çok yarar vardır. Bir ağın ilk yararları arasında değerli bilgi, deneyim ve kaynakların kolaylıkla topluluk içinde bulunabilmesi sayılabilir. Bir ağ ilişkileri içinde problemlerin çözümleri çok daha kolay gerçekleşmektedir. Yine kritik olabilen bir iş için doğru insanların bulunması ağ içinde veya ağ ilişkileri sayesinde hızla ve kolaylıkla mümkün olmaktadır.

Ağın diğer kazandırdıkları
Amatör tiyatro topluluğu, yerel arkeoloji grubu, el sanatları atölyesi, sosyal yardımlaşma ve dayanışma platformu güzel ağ örnekleri arasında yer alır. Ağ, yeni arkadaşlarla tanışmak ve sosyal ilişkileri güçlendirmek için çok uygun bir ortamdır. Ağ ilişkisi içinde kişiler, farklı kültürel, etnik ve inanç ortamlarından gelen değişik bireylerle tanışabilirler. Bu yönüyle ağların toplumsal saygı, sevgi, empati ve hoşgörüyü geliştiren fonksiyonları vardır.

Ruhsal sıkıntılarımızı iyileştirmenin en iyi yollarından birisi bu tedaviyi bir ilişkiler ağı içerisinde yapmaktır. Bir topluluk içinde sosyalleşmek, içe dönüklük sorunlarının liste başı ilaçları arasındadır. Ağların çok net etkilerinden birisi, ruhsal gelişim konusunda yaptığı olumlu katkılardır.

Herkes ağ kurabilir
Bir ilişkiler düzeninin ağ olabilmesi için bence beş veya üzerinde katılımcısı olması gerekir. Neden gizemli beş sayısından söz ettiğimi sorabilirsiniz. Eğer mekânsal yakınlığı olan, bir masa etrafında toplantılar yapan bir ağ kuracaksanız, bir toplantı için beş sayısı, ideal katılımcı sayısıdır. Daha yüksek katılımlı toplantılarda verim düşüşü gözlenmiştir. Ama bir ağda yatay da olsa yönetim ve koordinasyon önemlidir. Katılıma izin veren ve insanların kendilerini ağın bir unsuru hissettikleri her sayı, ağ için uygun olabilir.

Bir ağ kurmak 1 iken 2, devamla 2 iken 4 olabilmektir. Bir ağda sistemin kendini yeniden üreterek çoğaltması, her bir bireye az yük getiren ideal ağ genişleme biçimidir.

E-posta grubu
Bir e-posta grubu için Internet’te yahoo.com veya googlegroups.com gibi ücretsiz destek sağlayan kuruluşlar var. Doğal malzemelerden yapılmış ürünler pazarlamasında hizmet veren ağları duymuşsunuzdur. Bir futbol takımının sevenleri de kendi aralarında ağ oluşturabilirler.

Etkin olma
Bir ağa katılmak, öncelikle insanlar ile ilişkilerinizi geliştirmeyi hedeflemelidir. Bir ağ listesine isminizi eklemek veya gerekiyorsa dönemsel maddi katkıyı vermek işin ikincil yanıdır. Önemli olan emek ve zaman ayırıp ağ çalışmalarında etkin olarak bulunmak, çalışma gruplarına ve organizasyonlara katılmaktır.

Paylaşım
Ağ, genelde bir yatay (hiyerarşisiz) paylaşım ortamıdır. Bu ortamda kişilerin daha başlangıçta apoletleri yoktur. Bir ağda herkes eşit hukuka sahip olarak bulunur. Ağda kişilerin sivrilmeleri, öne çıkmaları yaptıkları işlerdeki başarılar ve topluluk tarafından beğenilen özellikleri ile oluşur. Bir ağda ilgi çekmenin ilk adımlarından birisi, ağın diğer bireylerinin görüşlerine saygı göstermek ve iyi bir dinleyici olmaktır. İnsanlar kendi görüşlerinin dinlenmesine önem verirler.

İletişim
Ağın türü ve amacı ne olursa olsun bir ağdaki temel fikrin ilişki olduğu asla unutulmamalıdır. Bu nedenle ağı oluşturan bireyler arasında ilişkiyi pekiştirecek temel unsurlardan birisi iletişimdir. Ağı oluşturan diğer kişiler ile zaman zaman iletişim kurmayı denemeniz son derece yararlı olur. Bu iletişim için ulusal veya dini kutlama ve anma günleri veya doğum / evlenme günleri gibi vesileleri beklemek gerekmez. Ağdaki kişilerle iletişim kurabilmek için vesileler yaratmalısınız.

Kendi olmak
İlgi gruplarında, mekânsal olarak bir arada bulunabilen ilişki ağlarında gördüğüm garip bir durumdan söz etmek istiyorum. Bazen iyi tanıdığım bir arkadaşımı böyle bir toplulukta tanımakta zorluk çekiyorum. Sanki o arkadaşım, topluluk içerisinde farklı bir kimliğe bürünmek için başkalaşım geçiriyor. Kafasında idealleştirdiği bir başkası gibi davranmaya çalışıyor. Bu durum, bir ağda yapılabilecek ciddi hatalardan birisidir. Bu tür ortamlarda kendimiz olmayı beceremezsek insanlarda bir tür ikiyüzlülük izlenimi bırakırız. Bir ağ ortamında bireyler rahat, doğal ve açık olmalıdırlar. Çünkü ağ, “sivil generallerin” bulunmadığı, gönüllü eşitler topluluğudur.

İlişki
Bir ağda mümkün olduğu kadar çok kişiyi tanımanın yararlı olduğunu düşünüyorum. İnsanları asla “size göre olanlar ve olmayanlar” diye tasnif etmemelisiniz. Ağın amacı ister siyaset, ister satış, ister amatör bir hobi alanı olsun çok sayıda insanla tanışmanın yararlarını mutlaka uzun erimde göreceksiniz.

Bu bağlamda olmak üzere, tanıdığınız insanların başarılı çalışmalarına, topluluk içinde sunuşlarına yönelik kutlama ve övgülerinizi fazla abartıya kaçmadan kendilerine iletin. Eğer söz konusu başarılı etkinliği yapan kişiyi tanımıyorsanız ona uygun bir yolla örneğin yazılı olarak ulaşın ve çalışması hakkında izlenimlerinizi ifade edin. İlişkilerin giderek kaybolduğu günümüzde küçük bir kutlamanın ne kadar etkili sonuçlar doğurduğunu göreceksiniz.

Bir ağda yer alın veya kendi ağınızı kurmayı deneyin. Ağda kalın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder