1 Ocak 2011 Cumartesi

Yeni Yılın İlk Günü

Yeni Yılın İlk Günü

Gürcan Banger

Artık Batıda kabul görmüş, pek çok ülkede uygulanan güneş takvimiyle yeni bir yıldayız. Zaman (nasıl bir şey ise o) kendi akışı içinde dur durak demeden ilerliyor. Bir yılın bittiği, yenisinin başladığı ise bizim varsayımımızdan başka bir şey değil. Sonlarla ve yeni başlangıçlarla düşünebilmek belki de bize kolay veya heyecan verici geliyor. Yaşamı daha iyi kavrayabilmek, öngörebilmek ve planlayabilmek için onun akışına duraklar, esler ve işaretler koyuyoruz.

Yeniden Başlamak
Yeni bir başlangıç, yaşamımızı gözden geçirmek ve önümüze yeni hedefler koymak için iyi bir fırsat olabilir. Eğer ayırabileceğimiz kısa bir zaman dilimi olabilirse 1 Ocak 2011 ile gelen yeni döneme yeni hedeflerle bakmayı, önümüze yeni hedefler koyarak bu yeni yılı kazanmayı düşünebiliriz.

Örneğin yeni yılda yeni iş hedeflerimiz olabilir. İnsanlarla olan ilişkilerimizi daha etkin ve verimli hale getirebiliriz. Eğlenmek, dinlenmek ve yaşamdan tat almak için yeni vesileler öngörebiliriz. Sosyal bir yaşamın ya da bugüne kadar olandan farklı sosyal etkinlikler içinde olmayı düşünebiliriz. Yaşamın giderek daha hızlı değişmekte olduğunu göz önünde bulundurarak yeni eğitim hedeflerimiz olabilir. Maddi eksikliklerimizi tamamlama konusunda yeni çabalarımızı planlayabiliriz. Kişisel gelişimin günümüzde yeni avantajlar kazandırdığını öngörerek kişiliğimizi ve kimliğimizi geliştirici etkiler yaparak etkinlikler hedefleyebiliriz. Ruh ve beden sağlığımız konusunda bu yeni dönemde daha özenli, daha ilgili olabiliriz. Bunların hepsi yapabileceğimiz şeyler...

Kendi Tarihinize Bir Satır Daha Yazın
Bu yıla kişisel tarihinizi yazdığınızı düşünerek başlayabilirsiniz. Örneğin 2011 öyle bir yıl olabilir ki, bu yıl içinde başardıklarınız, başladıklarınız ve terk ettikleriniz tarihinize bu yıl kaydı ile düşülebilir.

“Yeni işimi 2011’de planlamış ve kurmuştum” diyebilirsiniz. “2011 yılı benim siyasete girmeye karar verdiğim ve bu konuda ilk girişimleri yaptığım yıldı” diye anlatabilirsiniz ilerleyen dönemlerde. 2011’de ilk kez gerçek anlamda âşık olacaksınız belki de. Veya aşkınız büyüyüp derinleşecek, geleceğe kök salacak. Müstakbel çocuklarınıza ve torunlarınıza “Annenizle (ya da babanızla) 2011 yılında tanışmıştık” diye anlatacağınız günlerin keyfiyle bu yıl daha duygusal ve daha girişimci olabilirsiniz.

Zamanı Eğlenceli ve Yararlı Hale Getirin
İlk, orta ve lise öğrenimim sırasında tarih ve coğrafya derslerini pek sevmediğim yıllar olmuştu. Belki de bu derslerin bize aktarılmasında bazı sorunlar vardı. Ama bu konuları ilerleyen yıllarda bir boş zaman eğlencesi haline getirdiğimde sevmeye başladım. Pikniğe gitmekten hoşlanmadığım halde hafta sonlarımı tarihi ve kültürel alanları ziyaret edip, oralara ilişkin tarihi öğrenmeye çalışarak geçirmeye başladım. Farklı coğrafi bölgeleri gezip tanımayı sever oldum. Siz de bu dönem yaşamınızı daha eğlenceli hale getirecek etkinlikler öngörebilirsiniz. Dünya’da merak edilecek, öğrenilecek o kadar çok şey var ki...

Yaşadığımız yakın çevrede bilmediğimiz, görmediğimiz ne kadar önemli tarihi, coğrafi, ekonomik ve sosyal değerler olduğunun genelde farkında değiliz. 2011 yılında kentimizi, bölgemizi, ülkemizi daha iyi tanımak için gezi fırsatları yaratabilirsiniz. Bu ve başka vesilelerle olmuş anılarınızı yazmayı neden düşünmeyesiniz?

Yapılmayı Bekleyen Çok Şey Var
Bu yıl neler yapabileceğiniz konusunu bir beyin fırtınası ile ele alın. Yapabilecekleriniz o kadar çok ki... Yeni bir dil öğrenebilirsiniz. Seramik veya ahşap kursuna gidebilirsiniz. Yeni bilgisayar programlarının kullanımını öğrenebilirsiniz. İçiyorsanız bu yıl sigarayı bırakabilirsiniz. Unuttuğunuz yakınlarınızla yeniden iletişim kurabilirsiniz. Bu yıl sizin için insanlara iyi davrandığınız ve gülümsemeyi öğrendiğiniz bir yıl olabilir. Duygularınızı özgürleştirip âşık olmayı, sözlenmeyi, nişanlanmayı ya da evlenmeyi düşünebilirsiniz. Yaşam tüm zorluklara rağmen devam ediyor. Akıllı seçimler yapıp bunlara duygularını katabilenler her şart altında mutlu olabiliyor. Akıl ile duygular uyumlu biçimde el ele verebildiğinde önünde hangi engel durabilir ki?

Dünya ve yaşam, değil bir köşe yazısına kitap ciltlerine sığmayacak zenginlikte. Ama herkesin kendi zenginliklerini kendisinin keşfetmesi koşulu ile... İyi olun. Mutlu olun. Dünyada giderek azalan sevgi birikimi sizin duygularınızla zenginleşsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder